Högtiden halloween...

för mig betyder halloween ingenting. Jag tycker inte att det är jättecoolt med spökiga utklädningar (på vuxna) och tycker att "spökmat" ser så vidrigt ut att jag bara blir äcklad, inte road. Chokladpudding i hundbajspåse- nej tack på den.

Vi har senaste åren haft en mycket enkel "spökmiddag" med ett par goda vänner eller någon mormor eller så. Barnen har inte fått gå "bus eller godis", för det tycker den här gammaldags mamman är pinsamt tiggeri och så vidare.

Nu har jag i alla fall fått börja böja mig för den nya generationens idé om firandet.  Det började med att Stora absolut ville gå och tigga godis. Jag frågade om han tänkt sitta utanför ica och skramla med en karamellmugg,  men tydligen inte. När Lilla fick höra att Stora skulle få gå blev det förstås en kris i hushållet. Stora vill inte ha med några småsyskon och jag skulle dö av skam om jag blev tvungen att gå runt och tigga sånt vi har i skafferiet. Man kanske kan testa något annat, typ "bus eller snygga sängkläder" eller annat en suktar efter. 

Det blev i alla fall en lyckad kväll. Fantomen kom hit i blått underställ och tyckte att vi skulle säga "stick eller stryk" till tiggarbarnen. Stora följde Lilla till två småkompisar och fick själv massor med godis. Alla nöjda och glada.


Spöken med kannibalgryta!


Är det dags att ge upp nu?

Det kanske bara är att insé att allting har ett slut. Till och med ens favoritsmink. 

Morgonbestyr


06.55 Jag äter frukost och säger åt Stora att borsta tänderna och ta på sig jackan och cykla till skolan

07.10 Stora står i gästrummet och undrar vad som finns i en påse. Jag frågar hur han ens har hamnat där inne, inte ens på vägen till badrummet. Oklart hur.

07.15 Skorna är på. Stora är i köket. Jag frågar om tänderna är borstade. Svar nej.

07.25 Tänderna borstade. Väskan måste packas. Inget särskilt händer. Stora tittar in i sin pappas garderob och säger att han letar sin mössa. Jag säger (ok, nästan skriker) att han för i helsike ska leta i sin egen låda och att frukosten på skolan snart är över.

07.30 Stora får bakläxa på påklädningen. Ej ok med bara fleece när det regnar ute. Mössan är ej återfunnen.

07.35 Stora åker iväg.

Alltså, 40 minuter för att borsta tänder och ta på ytterkläder. Är det konstigt att man stundvis håller på att förlora förståndet!?


För övrigt är inte att stirra ner i en låda utan att flytta på något samma sak som att leta.

Det kändes lite osäkert att köra rakt ut i ingenting i morse. Men jag var ganska modig efter starten på dagen och tvekade inte.

Vintertid, vad är det för fuck?!

Det är så uppfriskande för själen att få vakna 04:55 på morgonen. Eller inte. Men så här har vi ju haft det i 10 år. 

Vi har varit vakna i ett par timmar och barnen leker i soffan. Det är den där typen av lek som sannolikt kommer att urarta om en stund. Jag har redan varit dit och meddelat att när detta sker, så tycker jag inte synd om någon av dem. Jag försöker titta på Så mycket bättre. Det går sådär.

Dubbelliv?

Vissa människor tycker man ju att man känner hyfsat bra. Sina föräldrar till exempel. Inte så att vi delar allt, men jag tycker att jag har ganska bra koll på vad jag kan förvänta mig av dem.
 
 
 Några exempel exempel:
  • Jag vet vad de har i sitt kylskåp. Jag behöver nog inte ens titta in där för att kunna lista upp ganska exakt vad som finns. Detta beror inte enbart på att jag rotat mycket i deras kyl, om det nu var någon som trodde det. De är ganska förutsägbara. Milt uttryckt. Jag tror eventuellt att även deras yngsta barnbarn skulle kunna svara på frågan vad dessa två äter till frukost.För övrigt så äter man frukost. Punkt.

 

  • Jag vet ungefär vad de röstar på. Jag är nog mer säker på vad de röstade på än vad jag själv röstade på. Hur rimligt det är att man har så dålig koll på sin egen röstning, det är ett annat kapitel.

 

  • Jag vet vad de gör på sin fritid. En har ingen fritid, så det är ju enkelt. Den andra har just skaffat sig fritid, så där skulle det kunna dölja sig några nytillkomna aktiviteter i smyg (som att jobba?), men i övrigt tror jag att jag vet.

 

  • Jag vet hur de reagerar om man råkar nämna att man varit inne en hel solig vinterdag (de informerar chockat övriga familjemedlemmar. Förmodligen för en stunds debriefing "ja när jag fick veta det här stod jag i skidspåret och hade precis ringt upp för att bara höra hur läget var.....")

 

  • Sist men inte minst... Jag vet vad de har för musiksmak, typ. Det är körer och det är vackra psalmer i ny tappning, både klassiskt och modernt (psalmerna alltså), lite visor och lite rockvisor och så lite opera, jamen på ett ungefär så.
 
Så, där sitter jag i deras bil som jag lånat. En ny, fin bil som jag bara älskar (till min mans förskräckelse, för nu måste han leta ny bil. Han är lite "du ska inga andra bilar hava jämte vår"). Föga förvånande finns inte NRJ- radiokanalen som förvald på stereon. Eftersom jag är lite stressad varenda dag när jag sitter i bilen så lyckades jag inte ställa in den kanalen heller. Inte på två dagar. På den tredje dagen orkade jag bara inte med alla skitstationer längre (p1 funkar inte på morgonen) och satte igång en cd. Förväntade mig lite hederliga psalmer. Något bekant och vackert... Döm då om min förvåning när Ebba Grön- Staten och kapitalet skramlar igång!
 
Bekant ja, men från min egen tonårstid, inte från mina föräldrars skivsamlig!! Detta är som att hitta en påse sega råttor i mammas handväska eller att pappa skulle spendera hela sin semester åt att jobba på solbrännan, med en drink i handen, liggandes i en solstol på stranden.  Nu börjar jag förstås undra vad mer jag inte vet. Det kanske är Ebba Grön, spritfester och Mc Donalds, där jag trodde att det var Anne Sofie von Otter, skidåkning och antioxidanter. En ny livsstil i antågande? Eller så är det ett gammalt hederligt tecken på demens.  Att man inte minns vilken musik man brukar lyssna på. I så fall får jag nog se upp, för då kan det hända att jag blir anklagad för att helt enkelt ha stulit bilen. Eller så är det de som stulit min skiva och jag som blivit lite dement. Efter detta Staten och kapitalet- uppvaknandet så är allt möjligt!

 


Färglägg en snopp?

Har jag sökt på detta??? På jobbdatorn till på köpet!! Det känns ju inte riktigt stabilt. Särskilt som jag inte minns det. Och för övrigt, vad är "bilderberg "?


Färglägg en snopp?

Har jag sökt på detta??? På jobbdatorn till på köpet!! Det känns ju inte riktigt stabilt. Särskilt som jag inte minns det. Och för övrigt, vad är "bilderberg "?


Vacker morgon

Inte för att dagen i övrigt bjöd på något finväder, men morgonen såg lovande ut. Det liksom brann borta i horisonten. 


Lilla har meddelat att morgondagen kommer att bli en stor dag. De är ett gäng på förskolan som ska få ett lass diamanter då. De har stampat väldigt hårt på en förkolnad stubbe, så nu måste de tydligen bara vänta till i morgon så ska allt vara klart. Då ska här säljas diamanter så att Lilla kan köpa Skylanders trap team. 

Chockskadad

Fick ett samtal idag. Från Storas skola. Det händer någon gång nu och då och det är sällan något allvarligt. Nu börjades samtalet i alla fall med allvarlig röst och en person som sa "det har hänt en lite tråkig sak idag...". Min första reaktion var att ropa rakt ut "o herreguuuud, ligger någon på sjukhus?????", men jag hann stoppa mig och tänkte att jag bara skulle lyssna och viskade bara ett labilt "ja?". Det lite tråkiga var att Stora skjutit sönder en ruta på skolan. Det var av misstag och Stora hade genast gått till läraren och berättat och hade själv förstått hur fel det blev och varför man inte ska skjuta slagskott mot en vägg full av fönster. Learning by doing.

Allmänt utmattad av den inledande chocken, när jag hann se hur Stora spräckt huvudet på någon av misstag eller själv blivit utsatt för gud vet vad, så kände jag att det här med rutan var en värdslig sak. Av respekt för den jag pratade med lyckades jag hålla tyst om min inställning och försökte dölja min nyfunna bubblande glädje. Det är nog lika bra att jag håller tyst också tills det är klart om det blir någon betalning från min sida också. Det kan tänkas att glädjebubblet avstannar något. Lite som ett glas läsk som stått på köksbänken över natten. Not so much sprittande kolsyra. Stora har i alla fall meddelat att han kommer att bidra med alla pengar han har. Detta innebär i runda slängar en 40 kronor.

Idag ska jag själv ringa ett par allvarliga samtal. Kanske jag ska börja med att spela lite begravningsmusik i bakgrunden och säga att jag har något tråkigt att berätta. Då tror jag inte att det som är faktiskt "lite jobbigt" känns så himla farligt.

Som jag själv började ett samtal med mina föräldrar (ett samtal som handlade om poliser, bland annat) när jag var 15: "om man jämför med att få HIV så är det inte sååå farligt".

Får man önska en trevligare helg?

Plötsligt stannade allt av igen och jag fick lägga ner alla planer på umgänge, promenader, tvätt, simhall, jobb och annat som går utanför ramarna tystnad och mörker. En underbar migränhelg alltså. Nu, fyra dygn senare är jag nästan normal. Ser inte normal ut och är väldigt trött, men det tar sig.

Nu väntar jag på att Stora ska komma hem och passa Lilla så att jag kan gå till affären och köpa tröstmat. Färska hallon ska jag ha. Nötter också. Läggdags när barnen ska sova, så kanske jag är ganska ok i morgon.


Förolämpad

Nu trycker jag att den här sajten är lite nedlåtande... 

Sluddrar jag hemskt mycket?

FN-dagen närmar sig och flaggor ska målas...

Ett barn kommer fram och pekar på en bild:
"Jag ska göra den där. Vad är det för land?"
"Makedonien"

Barnet går tillbaka till sin kompis och säger:
"Mats Vedonien, det är ju som han...Mats Velander!"Andeutdrivning och ett värdigt penntrick

I skrivande stund slår Lilla på  Stora med sina "nonchackas" över ryggen. Detta har pågått i fem minuter. Vi har försökt avstyra det hela men eftersom båda tyckte att detta var en rolig aktivitet, så lämnade vi dem åt sitt öde. Är det en lek? Något religiöst? Har Stora blivit katolik och tror att det är påsk? Obegripligt i varje fall. Nu har de slutat och Lilla hotar pappan med att spränga övervåningen, medan Stora står och stör pappan som målar tak.

Jag ligger i soffan och funderar över livet. Eller egentligen om jag ska gå till affären och köpa nötter eller inte. Hur ska man veta när man har så många svåra frågor att ta ställning till? 

Nu har jag fått se ett äkta och värdigt penntrick. Det gick inte ens ut på att sänka kvinnor!

Ni vet män som är förkylda...

Jag skulle leta efter bilder i ett helt annat ärende och hittade då denna, med beskrivningen "depressed man".

Är detta en mansdepression?


Men gud så bra jag är, hör du det chefen!

Jag hatar att löneförhandla. För övrigt så hatar jag när jag inte står på mig också! Inte för att jag nu blir fattigare, men ytterst marginellt mycket rikare. 

Jag löneförhandlar och ser kompetent och bestämd ut:

Det som inte fick hända...

..har hänt. Det har kommit en müsli som jag kan äta. Detta skulle kunna låta positivt,  men för en müslimanisk person så är det en katastrof. Nu är jag inne på tredje kvällen med fil och müsli som middag. Det är så sinnessjukt gott!! Just nu döljer jag min "påtår" i en kaffemugg. Tur att det inte är sprit som är min svaghet. Müsli är ju positivt på sitt sätt. När min mage stabiliserat sig efter överdosen åtminstone... Jag har på jobbet, lite för långt till en toalett för att det här ska kännas som ett vettigt middagsalternativ.


Det godaste med det onda

Dagens bästa: 
Jag försov mig!!! Jag sov alltså över åtta timmar och var utsövd för första gången på över en månad. Blev helt till mig och kunde knappt komma ihåg vad vi brukar göra på morgnarna.

Dagens sämsta:
Jag försov mig och var på jobbet 40 minuter senare än beräknat, samt dök upp mitt i ett bortglömt möte. Fånge i renoveringsburen

Vi renoverar och det är typ det tråkigaste jag vet. Tack och lov (på ett sätt) är min man mycket mer engagerad i renoveringen. Fy fan för det (på ett annat sätt). Alltså, det är jättekul att ha ett fint hus och renoveringen behövs väl, kanske. Å andra sidan innebär dessa renoveringshelger att jag har fullt ansvar för barnen, maten, disken, mitt jobb, handla, träningar och matcher. Dessutom tror min man att det bara är han som har något att göra, vilket leder till att jag förväntas springa fram och tillbaka som en jojjo med kaffekoppar, plastpåsar, penslar och annat viktigt. Med andra ord så blir jag avbruten i det jag gör exakt hela tiden. Viss irritation uppstår.

Idag kom dessutom mannen ner och säger att medan färgen torkar så ska han gå en powerwalk. Vips var han ute och jag insåg att min chans till motion därmed var över.

Min tid utanför huset har idag bestått av en shoppingrunda i klädaffärer tillsammans med Lilla och Bästisen. Jag menar för övrigt Lillas Bästis, inte min. Himmelens avkopplande alltså! Vad gör man inte för att få komma ut en stund?!

God lördag!

När klockan var 07:30 hade jag varit vaKen i två och en halv timma, hade hunnit jobba i en och en halv timma och hade hunnit prata allvar om lördagsgodis ungefär 15 gånger. Stora hade gråtit för att jag hävdade att 96 visst gick att dela med två och Lilla hade gråtit över att måsta äta upp sin pytteminimacka till frukost.

Nu är klockan 09:09 och jag tycker att det känns som att det borde vara läggdags nu. Lilla har ätit upp sitt godis och Stora har åkt iväg till dagens träning. Pappan pysslar med bilen (vad gör han egentligen??) tror jag. Jag ska nog ligga i soffan en stund.

Nu är det fredagsmyyyyys

I enlighet med svenska sedvänjor har vi startat fredagskvällen med tacos. Sedan följer fredagsmys a.k.a chips och saft och film (med tillhörande syskonbråk om vilken). Jag myser med paddan (pappan höll jag på att skriva, men det var inte riktigt sant) och halvtittar på filmen. Egentligen skulle jag vilja sätta mig och göra bort lite jobbgrejer, men jag förstår att det skulle räknas som försummelse, så jag låter bli.

Säger som en föredetta arbetskamrat:
Grattis till fredagen!


Aurora i helvetet?

Inför min andra förlossning fick jag ett besök hos en aurorabarnmorska. Ett enda futtigt besök, sent i graviditeten, som skulle räcka för att ta hand om en massiv ångest från förra förlossningen. 

I alla fall så skulle vi hålla på med någon sorts hypnos... Hon skulle hypnotisera mig och sen skulle jag liksom hypnotisera mig själv(?). 

Jag fick tänka på ett ställe som jag kände mig trygg och lugn på. Först valde jag skogen, men då var mossan lite kall, så det gick inte. Min barndoms trädgård gick först bra, men sen började jag kika på grannarna och gick husesyn och kollade i garderoberna inne i huset, så då bröts liksom lugnet. Till slut hittade jag en pool. En sån där pool som ligger på kanten av ett berg, nära himlen, i ett varmt land, med stjärnor som gnistrar. Varm, tryggt och avslappnat låg jag där och flöt.

Så kom jag då hem och skulle varje dag göra denna övning. Jag flyter och andas och vad händer? Jo, plötsligt dök det upp en haj och så var "The moment" över. Fortsätter försöka och nu går kanten sönder och jag kastas ut med badvattnet, rakt ut i havet. Tredje gången gillt får jag en kallsup och ger upp. Det var väl själva fan att man ska måsta dö flera gånger om dagen inför förlossningen! Jag slappnade av-dog, slappnade av-dog till tonerna av "Fields of gold", varenda dag fram till dagen innan förlossningen, då jag totalt bröt samman i stället, blev inskickad till förlossningen och lovades ett snitt när som helst om jag ville bryta förlossningen.

Det blev inget snitt, det blev en fantastisk förlossning, som jag inte skulle byta mot något i världen. Vägen dit var dock otroligt, onödigt kämpig och när jag hör Fields of gold så är det lätt att känna hur hajen kommer och nafsar mig i rumpan.
Sex, vad är det?

Kan det inte finnas några enkla förklaringar? Inget med skönt hit å dit, vitt kladd som hoppar ut, eller andra onödiga beskrivningar. Ska man måsta göra en egen bok?!


Hjärtat ute på vift

En av de svåraste sakerna när barnen blir större är att släppa taget. Att låta linan bli längre. Idag har Stora varit på bio ensam med en kompis för första gången. Stora kom hem och frågade om lov och jag nästan skrek "NEJ!!!", sedan övergick det i "vänta lite, jag måste tänka". När jag hade tänkt klart insåg jag att det enda rätta var att låta honom gå. Stora är pålitlig, kompisen är pålitlig och de vågar! 

När jag hade tänkt ett par varv till insåg jag att det här är fantastiskt.  Min Stora vågar gå på bio själv och fixar det! Det är ju precis det jag vill, att barnen ska vara självständiga, ha självförtroende och att de ska våga växa. 

Hade jag varit ensam bestämmande (samt att barnen hade sagt ja till mina begränsningar), hade barnen aldrig fått göra något. Inget cykla själv till skolan, inget hoppa från trampolinen, inget simma i havet på djupt vatten, ingen bio, inget åka buss själv. Ingenting. Tack och lov tjatar Stora till jag säger ja, eller så säger andras föräldrar ja och så kan jag bara insé att mina barn är så mycket mer kompetenta än vad jag vågar låta dem vara. Mina kloka, modiga och fantastiska barn!

Dagens affärer

Har just sålt en grej på blocket. När spelet hämtades blev det väldigt konstig stämning. Jag drabbas alltid av en känsla av att vilja ge bort grejerna och hoppa över betalningen, så också den här gången. Kan jag också skylla på att jag var stressad? Jag vet inte. 

Det som hände var i alla fall att jag visade upp spelet, blev alldeles generad och kände mig som att jag försökte luras och att spelet egentligen var trasigt eller innehöll olämpligt material. Jag pratade forcerat, lyckades krocka med toalettdörren, fastna med spelet i garderoben, tog på något vis betalt där i tumultet och avslutade med att nästan jaga ut köparen ur hallen, halkade på tröskeln och drog igen dörren över min egen fot. Nu sitter jag och skäms och hoppas på att en kaffekopp ska kunna lindra lite.

Nya utmaningar

Jag står inför nya utmaningar på jobbet som jag ser fram emot nåt alldeles vansinnigt. Jag har väntat på den här chansen i flera år, ibland lagt tankarna på hyllan och till och med bestämt mig för att det var omöjligt och inget att sträva efter. Nu står jag i alla fall inför ett nytt spännande kapitel och det känns så jäkla bra! Det gör att jag vaknar 05:00 även fast hela familjen sover, att jag har tusen tankar som bara väntar på att komma upp till ytan och att jag kommer att få en krävande höst, men det ska verkligen bli kul.

Det är ju faktiskt så att man mellan avlusningarna, renoveringen, barnens träningar och de egna havererade försöken till ett aktivt liv, också ska ha ett jobb och nu får jobbet ta mer tid och lössen mindre. En rättvis fördelning av tid kan jag tycka, efter alla timmar med luskammen.

RSS 2.0